Brug dit DSLR kamera som webcam

Er du i besiddelse af et spejlreflekskamera, et såkaldt DSLR, så er der en chance for at du kan benytte det som webcam!

Det eneste” det kræver er, at du anskaffer dig en boks, der hedder AJA U-TAP, som konverterer HDMI signalet til USB 3.0 og derfor kan benyttes sammen med de nyere DLSR kameraer. Ved brug af denne boks laver du effektivt dit spejlreflekskamera om til et webcam, og kan bruge det til at optage videoer til alverdens brug!

Der er nogle krav til kameraet, naturligvis.

Først og fremmest skal det kunne optage video. Det skal også kunne overføre lyd via HDMI, og sidst men ikke mindst, så skal det kunne overføre signalet i ren HDMI, altså uden tekst og vejledning på selve billedet.

Canons 5D Mark IV, for eksempel, er et sådant kamera. Ved at sammenkoble 5D Mark IV med AJA U-TAP med et mini HDMI kabel og et USB-kabel, laver du dit kamera om til et webkamera, men med stærkt forbedret opløsning og lyd.

Kameraet har en langt bedre dybde i billedet end et almindeligt webcam er i stand til at levere, og så er det også i stand til at bruge autofokus på ansigter, hvilket vil sige at du også kan bevæge dig lidt rundt, uden at du kommer ud af fokus hvis du optager en video alene.

Et webcam har som regel begrænset opløsning og du risikerer at det hakker, hvis du bevæger dig for hurtigt. For at komme uden om disse problemer, bliver du nødt til at finde et dyrt webcam, så hvorfor ikke bruge dit DSLR kamera, hvis du har sådan et?

Du får bedre video ud af det uden at skulle investere i et dyrt webcam eller et videokamera.

Animationsvideo, eventvideo, on boardingvideo, casevideo, profilvideo og content marketing mm. fra digitalt bureau Founthouse Videoproduktion.

Her er nogle tips til hvordan du sætter kameraet op

 

  • Afprøv hvilken fps der virker bedst for dig og giver den mest stabile video.
  • Brug en tripod for at stabilisere kameraet og få det placeret i den rigtige højde. Du kan eventuelt nøjes med at placere det på nogle kasser eller bøger, hvis du ikke har en tripod.
  • Afprøv forskellige linser, hvis du har dem, for at finde den der egner sig bedst til at optage en video.

 

 

Andre kameraer. Du kan naturligvis bruge andre kameraer end Canons 5D Mark IV, men for at det skal virke optimalt, er det en god ide at benytte nyere DSLR kameraer, fordi de er bedre gearet til at samarbejde med AJA U-TAP boksen.

Sony Alpha a5100 har autofokus og kan overføre ren HDMI med lyd. Det samme gælder Panasonic GX85.

Der findes naturligvis mange forskellige kameraer, der har denne opsætning. For at finde ud af om dit kamera kan klare skærene, kan du finde det i vejledningen til dit kamera eller på producentens hjemmeside.

Webcam software. Der findes mange forskellige typer webcam software på markedet, som du kan bruge i forbindelse med en sådan optagelse. Det er nærmest smag og behag hvad du vil bruge, men et program der kan anbefales er Soapbox fra Wistia, som kan installeres som en gratis Chrome udvidelse.

Soapbox giver forskellige muligheder når du skal redigere din video, efter du har optaget den, og programmet er meget ligetil at bruge. Det giver dig muligheden for at vælge hvilket webcam du vil benyttet, og her kan du vælge AJA U-TAP med dit DLSR kamera for at lave nogle fantastiske videooptagelser.

Uanset hvilken type software du vælger at bruge, bør du bruge lidt tid på at lære programmet at kende, så du kan få sat de rette indstillinger op til optagelsen.

Herefter kan du prøve med forskellige optagelser med forskellig belysning, før du er parat til at optage den endelige video.

Ekstern mikrofon. Bruger du AJA U-TAP boksen, så bør du overveje ikke at bruge en ekstern mikrofon, fordi det kan påvirke synkroniseringen af lyden. Boksen virker bedst med et kamera, der kan overføre lyden via HDMI kablet, for så følger lyden billedet perfekt.

Det er noget besværligt at skulle skille lyd og billede ad, for så at prøve at synkronisere det bagefter.

Konklusion. Med et sådant setup er du garanteret et flot resultat, når du skal offentliggøre den endelige video. Selv om du sagtens kan optage en video med dit webcam, så bliver kvaliteten bare et hak bedre ved at bruge lidt mere professionelt udstyr.

Så hvis du har planer om at lave mange videoer, som du gerne vil dele med dit publikum, kan du lige så godt benytte dig af dit DLSR kamera, hvis det er af nyere dato, for at imponere dine seere med knivskarpe billeder og en flot dybde sammen med god lyd.